KÖPENHAMN: en dejlig runda med kronprinsen

# 73 – 220606
Royal Run, Köpenhamn, 10 km
56:06 (5:36:km)


Efter middagsregnet klarnade vädret upp över Köpenhamn och bjöd på bästa tänkbara inramning till årets upplaga av Royal Run – loppet som började för några år sen som ett ”one-off” till den danske kronprinsens 50-årsdag. I år ville mer än 90 000 vara med och springa i fem städer, helt otroligt!

Så var det äntligen dags för mig att springa ett lopp i Danmark – det 23:e i ordningen, men det första på drygt tre år. Det är förstås pandemin som spökat men hit kommer jag gärna igen&igen& – för att citera det danska bandet Nephew, som nu tagit paus på obestämd tid. Med bästa tänkbara väder blev också Royal Run precis den folkfest som alla hoppades på.

För egen del var detta mitt första Royal Run, ett koncept som jag i våras beskrev som sympatiskt. Fem lopp i fem städer samma dag med kunglig glans – inte bara till namnet. Danskarna har nämligen ett kronprinspar, som inte bara nöjer sig med att titta på när andra springer eller dyka upp någonstans och dela ut pris. Nej, de är med och springer och svettas tillsammans med undersåtarna. I år hann kronprins Frederik med att springa i tre ”byer” och kronprinsessan Mary två. Även lillprinsarna var med och sprang. Respekt!

Loppet startar vid klassiska ”ölrännan” Nyhavn och tar sedan löparna förbi Den svarta diamanten (bibliotek), Tivoli och Rådhusplatsen, vidare upp genom Vesterbro mot Frederiksberg och baksidan av Zoo, sedan ner igen förbi ”sjöarna” och riksdagshuset Christiansborg till en sällsynt pampig avslutning vid kungliga slottet Amalienborg. Något år stod Drottningen på balkongen och vinkade när kronprinsen spurtade mot mål – oklart om hon var hemma även i år, men snacka om att springa på hemmaplan! Dock fick han i år se sig besegrad på milen av sin 16-årige son – så kanske laddar han redan för revansch till nästa år?

Själv kände jag mig stel i kroppen hela dagen och hade dessutom svårt att värma upp ordentligt i trängseln i startfållan vid mysiga Admiral hotell Jag valde därför att haka på 57:30-ballongerna och lät dem göra jobbet till cirka 4,5 km – efter loppets enda riktiga uppförsbacke – varifrån jag höjde tempot. Kändes som ett klokt beslut att använda farthållarna som bromskloss första delen för att inte riskera att gå ut för hårt.

Passeringen halvvägs signalerade mot en tid i nivå med Lundaloppet för en månad sedan – 57:02 – men jag trampade på och lyckades sänka mig med ganska exakt en minut. En bra dag där jag lyckades hålla min taktik utan att krokna, ett klart steg framåt, speciellt med tanke på formtappet för ett par veckor sedan när familjen var sjuk och jag fick skippa Göteborgsvarvet. Men för att blir nöjd med året bör jag plocka ytterligare några minuter på milen.

Summa summarum en trevlig utflykt, även om jag missade kronprinsparet.

RunTobyRun!

Uppdatering: kronprins Frederik sprang i mål på 49.36 men då hade han alltså redan värmt upp med en engelsk mil i Aalborg samt 5 kilometer i Aarhus på tiden 23:31.

En härlig dag, inte minst i området runt slottet, Nyhavn och Ofelia Plads. Bilderna på de riktigt snabba löparna är från loppet över en engelsk mil tidigare på dagen. Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

tre + sex =