Tillbaka till Bilder

Skåneleden 2019-21

Under 2019 började jag beta av ett antal sträckor längs Skåneleden men utan något bestämt mål om hur många etapper, hur ofta eller i vilken ordning utan det blir upp till dagsform och humör att avgöra när jag känner att jag behöver variation eller upptäcka nya saker längs vägarna. 

  • Bildgalleri för hela leden hittar du HÄR
  • Siffrorna på kartan visar i vilken ordning jag springer eller vandrar.
  • Läs mer på respektive blogg
  • Skåneleden/lederna är i nuläget drygt 1300 km och har 114 officiella etapper – plus att fler är på gång, så det räcker för några år framåt 🙂

SL2 NORD TILL SYD

SL2 NORD TILL SYD.
Totalt: 33 etapper 325 km.
Löpt: 13 pass, totalt cirka 131.9 km 

1.Etapp 14/15: Genarp-Väderkullen (The Lodge)
Cirka 10 km (20 tur och retur). Klassificering: utmanande.

Utmanande är bara förnamnet på den klättring som väntar vid Romeleklint. I övrigt en varierad och spännande sträcka.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, det går buss till Genarp, varifrån det sedan är 1 km gång- eller löpväg till Ekevallen. Till the Lodge är det lite knepigare att ta sig kollektivt, närmaste busshållplats är Knivsåsen (4 km). Å andra sidan korsar Skåneleden riksväg 11 precis intill hållplatsen, så en variant är ju att springa från Genarp via the Lodge och Björnstorp till Knivsåsen, totalt cirka 15 km, och ta bussen därifrån mot Lund eller Malmö. En trevlig utflykt!

Blogg: 2019-03-29


2.Etapp 22: Trelleborg-Fru Alstad.
13.8 km. Klassificering: lätt.

Av Skåneledens 125 mil är denna etapp knappast den största naturupplevelsen men det är klart att det är skillnad att springa längs bruna åkrar och lite senare på våren när grönskan gått igång. Eller rapsen. Sträckan är dessutom rätt vindkänslig eftersom det är öppna landskap som gäller.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, jag tog buss 144 från Östra Grevie mot Anderslöv och klev av vid Fru Alstadvägen, där Skåneleden korsar 101:an. Leden slutar sedan vid stationen i Trelleborg, varifrån det går både tåg mot Malmö och buss i olika riktningar.

Blogg: 2019-04-06


3.Etapp 21 Torup-Fru Alstad
16.7 km. Klassificering: lätt.

Oväntat kuperad. Lite trist bit på asfalt i mitten av etappen och genom Svedala, annars lättlöpt och vackert (speciellt i vårgrönska).

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, fast det kräver lite planering eftersom bussen till Torup inte går så ofta och 144:an vid Fru Alstad är en liten matarlinje som ibland kör till Pågatågstationen i Östra Grevie. Betydligt lättare är det att ta bilen till Torup där det är gott om parkering och dessutom finns möjlighet att fika.

Blogg: 2019-05-06


4.Etapp 13A: Skrylleslingan
14.8 km. Klassificering: medel

Vacker och skön slinga som går omväxlande genom bokskog, genom hagar (varning för kossor och tjurar) och lite barrskog på slutet.  Bra start och mål vid Skryllegården där det finns både möjligheter att duscha och att fika gott efteråt!

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Alltid bra med start och mål på samma ställe. Vissa tider på året går det att åka regionbuss 159 från Lund C till Skryllegården på en dryg halvtimme. Ett annat alternativ är att ta sig till Torna Hällestad med buss.

Blogg: 2019-05-30


7. Etapp 17: Torup-Holmeja (del av)
4.8 km. Klassificering: lätt

Lättlöpt sträcka, som bland annat korsar Bokskogens golfklubb (som en gång i tiden lär ha varit rastplats för Karl XII och hans hästar). Delen närmast Torup går genom fin bokskog.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Lite knepigt om man tänkt sig springa från A till B – lättast i så fall är att ta buss 168 mellan Lund och Svedala och kliva av vid Holmeja och göra som jag gjorde: springa fram och tillbaka. Bussen går flera gånger i timmen även på helgerna, kan vid behov kombineras med tåg i Lund eller Svedala.

Blogg: 2020-01-06


8. Etapp 17: Holmeja-Eksholm (del av)
3.5 km. Klassificering: lätt

Lättlöpt sträcka, som i huvudsak går på skogsväg. En liten avstickare till Eksholmssjön innebär möjlighet att ta en fika eller grilla med sjöutsikt.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Lite knepigt om man tänkt sig springa från A till B – lättast i så fall är att ta buss 168 mellan Lund och Svedala och kliva av vid Holmeja och göra som jag gjorde: springa fram och tillbaka. Bussen går flera gånger i timmen även på helgerna, kan vid behov kombineras med tåg i Lund eller Svedala.

Blogg: 2020-01-19 


9. Etapp 16: Eksholm-Sturups flygplats
6 km. Klassificering: lätt

Lättlöpt sträcka, som går både på asfalt, grusväg och stig med 30 meters höjdskillnad.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Nej, just den här sträckan är svår att klara med allmänna kommunikationer. Vill man springa tur och retur, som jag gjorde, går det att parkera bilen vid Eksholmssjön (gratis) eller på Sturup (kostar). Om man däremot slår ihop denna etapp med nummer 8 och springer hela vägen från Holmeja till Sturup i ett svep, cirka 10 kilometer, så går det  att lösa med regionbuss 168 (stannar  på 108:an utanför Holmeja) respektive flygbussen från Sturup till Lund eller Malmö.

Blogg: 2020-04-10.


10. Etapp 13 (del av): The Lodge (Väderkullen) – Knivsåsen
4.7 km. Klassificering: lätt

Lättlöpt sträcka, som ändå bjuder på lite uppförsbacke och en oväntade djungelstig genom ett litet barrskogsområde, där stigen på några ställen blockerades av nedfallna träd. Vackrast blir det norr om gamla riksväg 11, när stigen kommer upp på östra sidan av det gamla stenbrottet, som nu är officiell badplats, och sedan in i en bokskogskatedral.  Därifrån går det att fortsätta leden åt nordost, mot Torna Hällestad och Krankesjön, eller att välja antingen vänster eller höger för att springa den fina Skrylleslingan (etapp 13A) som jag sprang förra våren.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, om man väljer startplatsen ”mitt” på min slinga – regionbussarna mot Veberöd och Sjöbo stannar på Knivsåsen precis där leden går under vägen i en tunnel. En bra idé, för den som vill samla höjdmeter, är att fortsätta leden några kilometer söderut – förbi the Lodge, upp på Väderkullen och slutligen upp på Romeleklint. Den klättringen heter duga! Läs mer om den längre upp i flödet!

Blogg: 2020-04-30

12. Etapp 15: Genarp-Malmö Airport
10.8 km. Klassificering: medel.
Hela sträckan från Genarps busstation till flygplatsen är 13.8 – första biten fungerade som uppvärmning, sista 1.5 har jag redan sprungit och räknar inte dubbelt.

Ganska lättlöpt sträcka som går genom flera naturreservat. På sina håll lite svårt att hitta markeringarna, så jag unnade mig själv att springa fel två gånger men det löste sig.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, buss 172 går från Malmö C till Genarp, varifrån det är en dryg kilometer till Ekevallen, där slingorna börjar. Från Sturup/Malmö Airport går det att ta flygbuss tillbaka till Malmö. men den ingår inte i Skånetrafikens biljettsystem. Smartast, om man har två bilar, är att ställa en i Genarp och den andra på Sturup. Tar bara 10-15 minuter att köra emellan på småvägarna.

Blogg: 2020-07-02 

16. Etapp 13 (del av): Torna Hällestad-Krankesjön
5.2 km. Klassificering: lätt.

Lättlöpt sträcka som går på resterna av en gammal banvall från järnvägen Torna Hällestad-Bjärsjölagård som invigdes 1910. Bjuder på smal gångväg, bred gångväg och skön grusväg, kantad av stora beteshagar och ett militärt övningsområde. Vid Silvåkra finns ett fågeltorn som ger bra utsikt över Krankesjön med omnejd.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, det går buss – ibland – till Torna Hällestad, stannar nära leden. Vill man springa längre i ett svep, exempelvis till Harlösa eller Löberöd kräver det ännu bättre planering. Och tid. Men det går.

Blogg: 2020-07-21

22. Etapp 12: Krankesjön-Höghult
10.2 km. Klassificering: lätt

Lättlöpt sträcka, förutom några kohagar i en sänka som var i klafsigaste laget, samma sak med några av skogspartierna även om det kanske inte var så konstigt med tanke på årstiden. Sträckan passerar också det välkända tv-slottet Greveholm (alias Hjularöd).

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, det går men det är lite knepigt. I så fall rekommenderas att hitta en buss som går till Harlösa och sedan börja springa söderut och vända, sedan norrut igen.

Blogg: 2020-12-21 

23. Etapp 11: Höghult-Rövarekulan
8.9 km. Klassificering: lätt

Södra delen av etappen är väl inte den roligaste jag sprungit: grusväg, asfalt, gräs och så några kortare partier genom skog. Belöningen kommer istället norr om Löberöd i den vackra ravinen Rövarekulan, där benen får jobba ordentligt både uppför och nerför branterna. Kom gärna hit i början av maj, när bokarna slår ut, då lär det vara magiskt vackert!

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, det går men det är lite knepigt. Det går att åka buss till Löberöd, varifrån jag startade min lilla expedition ”mitt på slingan” (vilket innebar att jag först sprang söderut mot Höghult och tillbaka, därefter norrut mot Rövarekulan och tillbaka). Men det kräver planering. En annan variant är att ta Skåneexpressen från Malmö mot Kristianstad och kliva av vid Rolsberga, nära där leden passerar under E22:an och sedan följa leden söderut mot Rövarekulan.

Blogg: 2020-12-29 

24. Etapp 18: Torup-Bulltofta
13.6 km. Klassificering: lätt

En ”tarm” av Skåneleden, som förbinder den egentliga Nord-syd-leden med Malmö. Kanske inte den roligaste etappen jag sprungit, känns i mångt och mycket som transportlöpning eftersom större delen av sträckan går på asfalterade cykelvägar. Ett tips kan därför vara att göra som jag gjorde, att springa i maj när grönskan slagit ut och det är gott om raps och blommor längs vägen.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, i alla fall delar av året. Det går stadsbuss till Bulltofta och regionbuss 148 ut till Torup/Bokskogen. Vill du hellre planera in en tvåmilare kan du fortsätta Skåneleden ner till stationen i Svedala och ta tåget därifrån.

Blogg: 2021-05-15


SL3 ÅS TILL ÅS

SL3 ÅS TILL ÅS
Totalt: 15 etapper, 162 km.
Vandrat: 1 pass, 2.4 km 

13. Etapp 4: Klåveröd-Skäralid (del av)
2.4 km. Klassificering: Utmanande

Söderåsens natur är bland det vackraste och mest utmanande som Skåne kan erbjuda. För länge sedan vimlade det av dinosaurier runt de gamla vulkankratrarna, i dag vallfärdar turister och vandrare till nationalparken. Från Skäralid är det över hundra meters stigning upp till utsiktspunkterna runt grytan, men det är det värt. Vill man variera sig finns det två vägar upp till utsikten, varav en går på Skåneleden.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, hitta ett pågatåg som går till Stehag och ta sedan regionbuss 518 mot Skäralid nationalparken.

Blogg: 2020-07-08


SL4 ÖSTERLEN

SL4 ÖSTERLEN
Totalt: 14 etapper, 188 km.
Vandrat: 6 pass, 90.3 km 

14. Etapp 1 och 2 (del av): Kåseberga-Ystad
20.6 km. Klassificering: Lätt/utmanande

Det börjar med en rejäl uppförsbacke från hamnen i Kåseberga upp mot Ales stenar – även om den inte är lika brant som jag minns den… Sen är det fantastiskt vackert över Hammars backar, tills man tvingas ta en omväg runt Kabusa skjutfält. Omvägen går till stor del längs en rak asfaltssträcka och är inte så upphetsande. Därefter blir det sandig strandstig, fin skogsstig och slutligen lite asfalt runt färjeterminalen i Ystad. Blandad kompott med andra ord!

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, till Ystad går det pågatåg och därifrån går regionbuss mot Skillinge som stannar i bland annat Kåseberga, Löderup och vid Sandhammaren. Bara att välja var man vill kliva av. Jag valde, av logistiska skäl, att köra bil till Ystad, ta buss till Kåseberga och sedan springa tillbaka.

Blogg: 2020-07-12  

15. Etapp 2 (del av) och 3: Borrby strandbad-Kåseberga
16 km. Klassificering: Utmanande/medel

Från Borrby strandbad väntar skön löpning söderut längs standkanten med fast och lite fuktig sand under fötterna. Någonstans uppe i sanddynerna sitter markeringarna för leden och från strandbrynet är det lätt att missa när leden viker av mot Sandhammarens fyr och vidare upp genom naturreservatet innan den hittar ner till stranden igen, väster om Löderups strandbad. Sista biten mot Kåseberga består underlaget av små, elaka och hårda stenar – inte det bästa för löpning så ta det lugnt och håll koll på var du sätter fötterna.

Obs! Eftersom jag också har ett mål att följa  Skånes kusten – från Falsterbo fyr och österut – genom att springa så nära havet som möjligt, så följde jag inte leden slaviskt vid Sandhammaren. Därav den prickade linjen på kartan överst på sidan!

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, till Ystad går det pågatåg och därifrån går regionbuss mot Skillinge som stannar i bland annat Kåseberga och Borrby strandbad. Jag valde, av logistiska skäl, att köra bil till Kåseberga, ta bussen upp till Borrby och sedan springa tillbaka.

Blogg: 2020-07-19

25. Etapp 4: Borrby strand-Simrishamn
17.5 km. Klassificering: lätt

Sträcka som bjuder på sandstrand, grusväg, asfalt, pittoreska fiskelägena Skillinge och Brantevik men tyvärr inte närkontakt med havet i samma omfattning som om man följer kusten söderut från Borrby strand (se etappen ovan).

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, vissa dagar… Till Simrishamn går det att ta sig med buss eller tåg från Malmö och Lund, därefter är det buss söderut med byte i Skillinge och med lite tur klaffar det med byte mot Ystad. Helger verkar det dock vara svårt att få till det.

Blogg: 2021-06-29

26. Etapp 5 + del av etapp 6: Vitemölla-Simrishamn
23.5 km. Klassificering: utmanande

Varierad sträcka som bjuder på bland annat skön lövskog, strandängar, lite asfalt och så – förstås – klättringen uppför Stenshuvud. Nordliga sidan är den brantaste och funkar inte att springa i, den södra mot Rörum är lättare att ta sig både upp- och nerför.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, Skåneexpressen mellan Simrishamn och Kristianstad stannar längs riksväg 9 vid Kivik och ovanför Vitemölla, varifrån det är en bit ner till leden (nerförsbacke!). I Simrishamn stannar den precis intill järnvägsstationen. Går i regel minst en gång i timmen.

Blogg: 2021-07-28

11. Etapp 7: Alunbruket-Vantalängan
3.9 km (totalt cirka 8 km). Klassificering: Medel

Sträckan norr om Verkeån erbjuder fin utsikt, hiskeliga backar och vattenfallet i Hallamölla. Här finns också spåren av Alunbruket, som en gång i tiden var Skånes största industri. Vill du fylla på med ännu mer naturupplevelser kan du fortsätta leden i NO i riktning mot Brösarp, Ravlunda och Kivik. Så fint!

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Nej, det är tyvärr rätt svårt.

Blogg: 2020-07-02   

19. Etapp 6 (del av): Brösarp-Haväng-Vitemölla
8.8 km. Klassificering: medel

Sträckan bjuder på skogsstigar, beteshagar och sandstrand – men inte så mycket backar som man kanske skulle kunna tro med tanke på närheten till Brösarps backar.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, bussen mellan Simrishamn och Kristianstad stannar både vid Brösarp och ovanför Vitemölla vilket gör det möjligt att parkera bilen på ett ställe, gå eller springa och sedan ta bussen tillbaka. Eller tvärtom!

Blogg: 2020-09-13


SL5 ÖRESUNDSLEDEN


S
L5 ÖRESUNDSLEDEN.
Totalt: 22 etapper 214 km.
Löpt: 6 pass, totalt cirka 49.5 km 

5. Etapp 3: Skäret-Josefinelust (del av)
Cirka 9 km. Klassificering: utmanande

Utmanande är bara förnamnet på en del av klättringarna som väntar på Kullaberg – ibland så branta att Länsstyrelsen satt upp varnande skyltar. Sträckan bjuder på en skön mix av skogsvägar, mindre stigar och brutala gåbackar, inte sällan kryddade med stenar och rötter.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, både Arild och Mölle har förbindelse med regionbuss. Resenärer från Helsingborg behöver dock byta i Höganäs.

Blogg: 2019-07-14  

6. Etapp 4: Mölle-Johannelust (del av)
Cirka 6.5 km. Klassificering: utmanande

Vacker och lätt utmanande sträcka längs steniga backar, en stor fårhage och ett slutmål som är värt mödan. Här är utsikten bländande – men missa för all del inte att gå ner längs bergssluttningen bakom Kullens fyr till Silvergrottan. Här får benmusklerna jobba – både nerför och uppför!

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja. Mölle har förbindelse med regionbuss även om resenärer från Helsingborg behöver byta i Höganäs. Sommartid går det även buss från Mölle till Kullens fyr.

Blogg 2019-08-14

21. Etapp 13: Lomma-Spillepengen (del av)
2.3 km. Klassificering: lätt

Avstickare söderut från Lomma centrum. Inte många höjdmeter, frågan är om det ens var någon. Bra promenad eller löpstig som följer havet, även om det råder visst konkurrens om utrymmet med rastande hundar och flanörer.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, Lomma centrum har bra kommunikationer med buss, snart även med Pågatåg till Malmö.

17. Etapp 20: Falsterbonäset (del av)
17.8 km. Klassificering: medel.

Hela varvet runt Falsternbonäset är 27-31 km, beroende på hur man väljer att gå eller springa, och bjuder på havsnära vandring eller löpning utan några större uppförsbackar. Den södra delen av varvet följer strand, går över hed och sandstigar samt passerar golfbana, kohage och camping. Den norra delen är ännu mer lättlöpt.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja. Regionbussarna stannar nära bron över Falsterbokanalen, Skanörs centrum eller nära Falsterbohus, varifrån det är nära till själva leden. I detta fallet valde jag att parkera bilen vid kanalen, springa till Skanör och sedan ta bussen tillbaka.

Blogg: 2020-08-02

18. Etapp 20: Falsterbonäset (del av)
9.2 km. Klassificering: medel.

Hela varvet runt Falsternbonäset är 27-31 km, beroende på hur man väljer att gå eller springa, och bjuder på havsnära vandring eller löpning utan några större uppförsbackar. Den södra delen av varvet följer strand, går över hed och sandstigar samt passerar golfbana, kohage och camping. Den norra delen är ännu mer lättlöpt.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja. Regionbussarna stannar nära bron över Falsterbokanalen, Skanörs centrum eller nära Falsterbohus, varifrån det är nära till själva leden. I detta fallet valde jag att springa från Skanör till kanalen, där jag parkerat bilen.

Blogg: 2020-08-18. 

20. Etapp 20: Falsterbonäset  (del av)
4.7 km. Klassificering: medel

Precis norr om Skanörs kyrka delar sig Skåneleden i två – varav en ”bula” går upp och rundar udden Knösen. Sträckan är en knapp halvmil och lättlöpt – även om man kan råka springa på en ko eller två längs stigen. Och egentligen rekommenderar jag en liten längre sträcka, exempelvis som förra gången jag sprang då jag utgick från Skanörs centrum och tog mig till Falsterbokanalen.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja,  regionbussarna stannar i närheten, cirka 700 meters promenad.

Blogg: 2020-09-23  


Bildgalleri Skåneleden

Skåne är inte särskilt platt. Och det ser definitivt inte likadant ut överallt, det blir rätt tydligt när man tar sig runt på Skåneleden: från klipporna på Kullaberg till kullarna på Österlen, åkrarna på Söderslätt och grönskan i våra bokskogar. Här är ett axplock! GUIDE TILL ETAPPERNA + HUR DU TAR DIG DIT HITTAR DU …