Tillbaka till Xtra/Kuriosa

Tröjorna – en modevisning

Somrarna 2016, 2018 och 2020 gjorde jag djupdykningar för att gallra i lådan med träningskläder och passade samtidigt på att ta pulsen på löparmodet. Vilken är din favorit?

2016

En av de snyggaste i samlingen är den stilrena Österlen Marathon 2014 med ett enkelt tryck fram och ett par estetiskt välplacerade sponsorloggor på ryggen. Vit tröja med svart tryck, varför göra det svårare?
Betyg: 4

Mellerst i övre raden hittar vi Helsingborg Marathons bonuströja för de första 500 som anmälde sig till loppet. Bröstet pryds av en karta över bansträckningen – utan någon närmare geografisk förklaring – men det är framför alt ryggen som lyfter tröjan med det estetiska trycket My Heart Beats for Helsingborg Marathon. Cool.
Betyg: 4 (New Balance)

Copenhagen Marathons vita 2013-tröja var enkel och stilren fram, men ryggens blåa sponsortryck kändes tråkigt och anonymt. Tröjan hade samma design men bytte färg från år till år under de år som Nike och Nykredit sponsrade loppet. Denna variant var förmodligen den tristaste.
Betyg: 1 (Nike)

image

Sydkustloppets svart-röda tröja (nederst till vänster) är förvisso originell med sitt maffiga, på gränsen till blaffiga tryck fram men inte särskilt snygg – snudd på gräslig – bakifrån med mosaiken av sponsorloggor.
Betyg: 1

Monaco Run/Riviera Classic bjöd på en blå tröja för killar och en limegrön för tjejer och den senare var klart coolare och värd åtminstone en extra stjärna i betyg. Grått tryck på blått tyg är heller inte det smartaste och det ska mycket till för att någon ska upptäcka att det är en karta över bansträckningen tryckt på ryggen med Ventimiglia i ena änden och Monaco i den andra.
Betyg: 2 (Nike)

Barcelona marató 2014 bjöd på en gräsligt grön tröja med små plottriga tryck, inte särskilt snygg alls. Tröjan blir extra stökig av att loppets logga också är plottrig och till råga på allt innehåller det förvillande namnet Zürich efter försäkringsbolaget som sponsrar.
Betyg: 1 (Asics)

image

En annan tröja, som åkt i soporna för länge sedan var den jag fick i Trondheim 2014 (se bilden nedan) Fram pryddes tröjan av den gamla porten på träbron över Nidelva medan ryggen visade Bedriftsidrettens grönröda hjärta och texten ”Trondheimshelg”. Onekligen lite udda och jag kan inte bestämma mig för om jag gillade designen eller inte… Rapsbaggarna gillade den i alla fall..
Betyg: 2

Skanör 14 Trondheimtröja
Skanörsmilen 2014

2018 

Samlingen med tröjor har fyllts på och av nytillskotten tycker jag att den senaste, BUS/Backyard Ultra Sydkusten, förtjänar hedersomnämnande.

Stilrent tryck fram – dessutom med en kvinnlig löpare – i vitt på mörkblå botten. Ryggen är dock i spretigaste laget, vilket inte är så konstigt med tanke på att man lyckats klämma in hela 13 sponsorer. Givetvis hade det varit snyggast om det bara stått Sweden Runners på ryggen, men jag förstår poängen för det där trycket är förmodligen bästa ”valutan” för sponsorpengarna i den här typen av lopp.
Betyg:3

Helsingborg Marathon har en ovanligt genomtänkt och snygg grafisk profil och den märks förstås även på alla kläder. Löpartröjan är, precis som Österlens, enkelt stilren och helt enkelt skitsnygg med texten ”RUNNER 2016” skrivet på tvären under den blågröna symbolen som – knappast av en slump – har samma form som medaljen. Även baksidan är estetiskt tilltalande – trots att man klämt in två sponsorloggor.
Betyg: 4 (New Balance)


Den rödblåa fick jag på Athens Authentic Marathon. De tre Adidasränderna stjäl uppmärksamhet från den förhållandevis lilla loggan och jag var ärligt talat lite besviken över att tröjorna inte bjöd på något mer klassiskt motiv, det är ju ändå alla marors moder. Trycket bak är dock enkelt och snyggt.
Betyg: 2 (Adidas)

Den mörka t-shirten är Lundaloppets och hade det inte varit för det stora trycket med domkyrkan nertill så hade den känts väldigt anonym. Det hjärtformade trycket bak är special för oss som är anställda i Lunds kommun. Minus även för tyget som känns ”low budget”.
Betyg: 2

Tröjorna från de båda Rock’n’roll-loppen i Montréal (blå/21 km och grå/5 km) visar att det går att göra snygga tröjor även med stort tryck. Riktigt samma känsla hade inte arrangörerna av Rock’n’roll Liverpool Half Marathon (den limegröna med Pariserhjulet) som bara känns spretig och nästan lite kladdig. Till råga på allt har man använt ett fult och svårläst typsnitt. Ett plus för alla tre är att man hållit ryggen ren sånär som på en liten Rock’n’roll-series-logga.
Betyg Montréal: 4 (Brooks)
Betyg Liverpool: 2

Åsså har vi Midnattsloppet – som förra året bjöd på ett slags orange tröja och som jag är lite kluven till. Jämfört med Athens tröja så har Midnattsloppet en betydligt större logga på bröstet och neutraliserar därmed de kraftiga ränderna. Baktill ser dock tröjan ren ut med ett enda reklamtryck. Vad är det då som jag är kluven till? Ja, det är nog snarare det här att alla deltagare måste kuta i likadana tröjor, vilket är maffigt men också lite sektvarning, plus att orange inte riktigt är min favoritfärg.
Betyg: 2 (Adidas)

Utöver detta har en tröja åkt i soporna för länge sedan – den rödvita tröjan från Monaco Run förra året, som i och för sig var lite kul med sina röda rutor, men där trycket blödde igenom och missfärgade tröjan tämligen omgående. Dålig kvalitet!
Betyg: 2

2020 

Dags igen för en tredje genomgång av vad som gömmer sig i lådan med träningskläder. Här är de senaste nytillskotten:

Helsingborgs halvmarathon följer förstås samma genomtänkta grafiska profil som helmaran. Enkelt, estetiskt, elegant. 2018 skippade man reklam-trycken på ryggen. Snyggt!
Betyg: 4 (New Balance)

Lundaloppets 2019-tröja är inte den roligaste i samlingen men ett klart fall framåt jämfört med året innan, både vad gäller design och kvalitet. Trycket på ryggen var för oss som jobbar i Lunds kommun, övriga sprang med ren rygg vilket ju är betydligt snyggare än att knöka in allt för många logotyper.
Betyg: 3

 

Copenhagen Marathon bytte design på tröjorna 2016 i och med att Telenor gick in som ny huvudsponsor. Den klarblå premiärtröjan var jättesnygg medan 2019 års variant känns slätstruken i jämförelse – även om jag tyckte den var rätt snygg när jag hämtade ut den. Loppets logga sitter bra på ryggen men är lite väl diskret framtill. En annan detalj som jag inte riktigt gillar är den förstärkta sömmen vid halsen.
Betyg: 2 (Nike)

Backyard Ultra Sydkusten bjöd 2019 på en ny design, återigen enkel och elegant framtill men lite rörig rygg. Smart drag av arrangerande Sweden Runners att sätta sin egen logga långt ner på ryggen – innebär att den syns även om man springer med ryggsäck – även om det inte riktigt hänger ihop med resten av trycket.
Betyg: 2

2021: 

 

Backyard Ultra Sydkusten 2021 – känns som att tröjproduktionen fick stå tillbaka i ovissheten om loppet överhuvudtaget skulle gå att genomföra. Enkel och stilren fram, endast arrangörens egna logga bak, vilket ger ett enkelt och oplottrigt intryck (jämför med 2019 ovan) men som också känns rätt tråkig.
Betyg: 1

Berlin Marathon – känns som att Berlin blivit lite färggladare, de tröjor jag sett från tidigare år har varit striktare och känts genuint tyska i det grafiska formspråket. Årets upplaga livar upp lite mer. Pluspoäng för att det inte är en massa sponsorloggor.
Betyg: 4 (Adidas)

2022: 

Berlin halbmarathon – vårens upplaga går i höstiga fäger och tittar man närmare på camouflagemönstret visar det sig vara löpare i rörelse.  Var lite kluven först men bestämde mig sedan för att den nog ändå var rätt cool. Pluspoäng för att det inte är en massa sponsorloggor.
Betyg: 4 (Adidas)

Lundaloppet – klart snyggaste i samlingen av de tre tröjor jag fått i Lund. Denna gång i svart med tryck i gul som bland annat föreställer en av stans nya spårvagnar. Ryggen är fri från reklam – den med Lunds kommunlogga är specialtryck för oss som är anställda i kommunen.
Betyg: 4 (no name)

 

Royal Run – i grunden  snyggt tryck även  om årets militärgröna tröja inte var lika snygg som den tidigare mörkblå.
Betyg: 3 (Craft)

LOPPEN SOM INTE BLEV AV…

 

Nu sprang jag ju aldrig New York Marathon 2019, på grund av skada, men jag vill ändå lyfta fram deras långärmade tröja. Dels för att den är just den enda långärmade i samlingen, dels för att den är grymt snygg och att jag inte ser så fet ut i den. Baktill har de dessutom haft den goda smaken att skriva MARATHONER istället för FINISHER så jag vågar använda den i alla fall…
Betyg: 4 (New Balance)

Någon VM-debut på IAAF World Half Marathon Championships 2020 blev det ju inte heller – massracet ställdes in på grund av Covid-19 men arrangörerna skickade tröja och medalj på posten. Vad det nu ska vara bra för. Medaljen var definitivt i världsklass men tröjan ful och tråkig, ett riktigt lågvattenmärke. Tristast av alla i samlingen. Eller är det jag som hade för höga förväntningar för att det var VM?
Betyg: – (Asics)

****

Vilken tröja skulle då vara coolast att ha i samlingen? Ja, något i stil med Polar Beer Challenge på Svalbard eller Grönland. Men det kanske har mer med själva loppet att göra än tröjan…

Vilken är din egen favorit?

RunTobyRun!