Tillbaka till Träning

Motionsspår

Jag brukar inte träna i motionsspår särskilt ofta, men här är i alla fall några tips. Utöver dessa rundor rekommenderar jag dig även att testa någon eller några etapper på Skåneleden!

EKERUM (ÖLAND):
Olika sträckor, däribland 7.2 km (bilden). Mellan Ekerums golf & resort och Kalmarsund ligger några sköna slingor som går på stigar och grusvägar. Oväntat bra! 7.2 bjuder dessutom på en riktig monsterbacke!

EKSJÖ: Brännemon
Sex terrängspår mellan 1.2 och 15 km strax norr om Ingenjörsregementet/Eksjö garnison, som även underhåller spåren. Lagom kuperat, bra underlag och tydlig skyltning – men bara medsols.

GENARP/HÄCKEBERGA: Ekevallen
Olika längder, bjuder både på kuperad och vacker terräng. Lämpligt både för vandring och löpning!

HALMSTAD: Galgberget
3 km, inklusive ett par ordentliga backar. Har belysning. Här har man sprungit oräkneligt antal varv under militärtjänsten. Gillar den ändå!

JÖNKÖPING: Hallbystugan (Axamo)
Flera längder, däribland 10 km. Fin natur och bra spår, men de gånger jag varit där har det saknats några markeringar, vilket innebär risk att springa fel.

HUSKVARNA: Öxnehaga
1.3, 2.5, 3.7, 5.0 och 10.0 km. Fina, kuperade slingor upp och nerför Bondberget, en våt dröm för oss som mestadels håller till på asfalt.

LOMMA: Habo fure
3 km i varierad löv- och barrskog. Mjuk och fin stig nästan helt utan backar. Bra uppmärkt och skyltad.

LUND: Skrylle
Flera längder, varierat underlag och några sköna backar. Flera av spåren har elljus, exempelvis 3 och 5 km. För den som vill springa lite längre rekommenderas Skåneledens orangea märkningar, etapp 13A som går i en rundslinga via Torna Hällestad och Knivsåsen (cirka 14.5 km). Jättefin!

MALMÖ: Bokskogen/Torup
Fritidsgården ägs av Malmö stad men ligger i Svedala kommun (se Svedala). Sjuan och milen erbjuder skönt kuperade slingor, rena lyxen!

MALMÖ: Bulltofta
Flera längder, varav 2.5 km har belysning. Breda grusvägar och längst upp vid vändpunkten på ”femman” är det en rejäl backe, lång och seg (oavsett vilket håll man springer). När jag sprang där var det bara skyltat åt ena hållet.

MALMÖ: Pildammsparken
2,85 km (fast skyltningen säger 3.0), elbelyst. Halva varvet är skyddat av skogen så det funkar bra även när det blåser på vintern! Platt.

NYKÖPING: Ekensberg
I skogen bakom vårdcentralen ligger Nyköpings eget galgberg med två elljusspår och en längre slinga på fem kilometer som var rätt kuperad (men utan brutalbackar). Del av sträckan går på upptrampat/uppkört gräs som blivit till en stig. Trevlig runda i centralt läge, dock var det lite svårt att hitta dit eftersom skyltningen bakom vårdcentralen bara visade mot vandring/friluftsområde.

RONNEBY: Brunnsparken
I skogen bakom brunnshotellet finns ett väldigt fint elljusspår som mäter 2.5 km och är lite lagom kuperad. Från hotellet tog jag en spännande ”transportstig” till spåret som bjöd på fin utsikt över parken från en hög klippa. Någon märkning såg jag inte till utan tänkte att det väl bara är att följa elledningen mellan stolparna – men se, halvvägs tog denna slut i ett vägskäl och övergick i stolpar utan ledning emellan så där blev jag tvungen att stanna och kolla kartan.

SKURUP: Svaneholms slott
2.5 kilometer, handikappanpassad med bryggor där framkomligheten är lite knepig. Den så kallade slottsstigen bjuder på en fin runda runt Svaneholmssjön. Titta gärna till slottet när du ändå är där!

STAFFANSTORP: Gullåkra
Märkligt avlång slinga, där den norra och södra delen går nästan intill varandra. Den ena med fin utsikt, den andra med desto tristare. Gillar du korta varv (2 175 meter) på bra underlag och nästan helt platt kan detta kanske vara ett alternativ för dig. Själv längtade jag mest till skogen.

SVEDALA: Bokskogen/Torup
Flera längder (2, 3, 7 och 10 km varav tvåan och trean har belysning). De längre rundorna bjuder på skön och kuperad löpning och hör definitivt till mina favoriter, speciellt på våren när det börjar grönska! Parkerar du vid den sydligaste parkeringen går det bra att hoppa in på 3 km-loppen som är den bortersta delen på milen. Trevligt och kuperat!

SVEDALA: Törringelund . Egentligen inte ett motionsspår men en skön stig som går i en liten bokskog runt dansrotundan. Ytterslingan mäter förvisso bara cirka 1.75 kilometer men det går stigar kors och tvärs för variationen och – om man så vill – backträning,.

TRELLEBORG: Albäcksskogen
5 km. Området runt den gamla sopdeponin har förvandlats till ett trevligt strövområde och är sedan några år tillbaka hemvist för Backyard Ultra Sydkusten. Gula slingan är 5 km, vill man bygga på med lite höjd kan man inleda med ett varv upp och nerför ”tippen”.

UPPSALA: Barkbanan (Eriksberg)
Drygt 2 kilometer. En skräckupplevelse under högstadieåren när vi skickades ut för att få en tid nedtecknad i gympalärarens pärm. Nu, långt senare, tycker jag att spåret är riktigt trevligt (även om det kunde märkas upp bättre).

UPPSALA: Stadsskogen
2,5 km elljusspår. Skön slinga, bra underlag, en gammal favorit!

VEBERÖD: ”Klippiga bergen”
Cirka 2.4 km med start och mål bakom badet och scoutstugan, elbelyst. Rätt trevlig slinga med några sandiga backar. På kommunens kartor står det inget namn på slingan, bara ”motionsspår”, men när jag var liten kallade vi de ek- och bokklädda kullarna för Klippiga bergen. Oklart hur vedertaget detta smeknamn är.